Auto/Tech

Pse nuk duhet ta lini në rrymë tërë natën Iphone-in e juaj?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Shumë “legjenda urbane” flasin për telefonat që shpërthyen pasi u lanë në karikues gjithë natën. A ka edhe një kokërr të së vërtetës në këtë?

Si funksionojnë bateritë? Telefonat inteligjentë përdorin bateri të jonit litium (jon-li), të cilat kanë dy elektroda – njëra prej grafit dhe tjetra prej oksidit të kobaltit të litiumit. Midis tyre është një elektrolit i lëngshëm që lejon jonet e litiumit të udhëtojnë midis elektrodave. Kur karikoni telefonin, ata udhëtojnë në drejtim të kundërt.

Bateritë, ose jetëgjatësia e tyre, llogariten në cikle. Për shembull, iPhone mund të mbajë 80% të kapacitetit të tij origjinal pas 500 cikleve të plota. Cikli i karikimit përshkruhet se konsumon 100% të kapacitetit të baterisë, por jo me një lëvizje – brenda një dite mund të konsumoni 60% dhe të karikoni baterinë, dhe në një tjetër 40%, dhe vetëm pas kësaj do të “bëni” një cikël . Bateria, pra, humbet kapacitetin me kalimin e kohës, dhe ju mund të ndërmerrni disa hapa për të ruajtur “shëndetin” e saj.